Yaşlıları Hedef Alan Dolandırıcılıklara Dikkat!
Emekliyseniz ve dolandırıcılara kaptırdığınız birikimlerin yerine koyabileceğiniz bir gelir kaynağınız yoksa siber dolandırıcılıkların etkisi yıkıcı olabilir.
İSTANBUL (İGFA) - Siber suçlular hızla yaşlanan toplumlarda nasıl zengin avlar elde edilebileceklerinin yollarını araştırıyorlar.
Yaşlı vatandaşları giderek daha fazla hedef alıyorlar çünkü bu hedeflerin çalacak daha fazla parası olduğunu ve bir dolandırıcılığın erken uyarı işaretlerini tespit etmek için potansiyel olarak daha az dijital bilince sahip olduklarını düşünüyorlar.
2022 yılında, 88.262 olay sonucunda 60 yaş üstü kişiler tarafından FBI'a 3,1 milyar dolarlık siber suç zararı bildirilmiş. Bu rakam bir önceki yıla göre yüzde 82'lik bir artışı temsil etse de rapor edilmemiş çok daha fazla vaka var.
Modern internetin belası olan bir tehdit olan oltalamanın yanı sıra romantik dolandırıcılık, bakım/sağlık hizmetleri, teknik destek, çevrimiçi alışveriş dolandırıcılığı, robocall, hükümet taklidi, piyango dolandırıcılığı, büyük ebeveyn dolandırıcılığı ve yatırım dolandırıcılığı ile vakalara karşı dikkatli olunması istendi.
NASIL GÜVENDE KALINIR?
Bilişim uzmanları siber suçlara karşı yaşlı kesimin nasıl güvende kalabileceğinie ilişkin şu bilgileri paylaştı:
Eğer bir teklif gerçek olamayacak kadar iyiyse, genellikle gerçek değildir. İstenmeyen her türlü iletişime şüpheyle yaklaşın. Yanıt vermek istiyorsanız, asla bir mesaja doğrudan yanıt vermeyin. Bunun yerine, gönderen kurumu Google’da arayın ve onaylamak için ayrıca arayın veya e-posta gönderin. Sakin olun, kişisel bilgilerinizi vermeyin. Sahte olabileceği için Arayan Kimliği’ne güvenmeyin. Birinin oturum açma bilgilerinizi çalma tehdidini azaltmak için hesaplarınızda çok faktörlü kimlik doğrulama kullanın. Asla banka havalesi, ödeme uygulamaları, hediye kartları veya kripto para yoluyla para göndermeyin çünkü dolandırıcılık durumunda geri talep etmenin bir yolu yoktur. E-postalardaki, metinlerdeki, sosyal medya mesajlarındaki bağlantılara tıklamayın veya ekleri açmayın.