Tüm Enerjimizi Üyelerimiz İçin Harcıyoruz

Bölge Aktüel Dergisi olarak Gebze Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Aslantaş ile özel bir söyleşi yaptı.

Gebze Yayın: 11 Ekim 2023 - Çarşamba - Güncelleme: 11.10.2023 11:20:00
Editör -
Okuma Süresi: 11 dk.
Google News

Bölge Aktüel Dergisi olarak Gebze Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Aslantaş ile özel bir söyleşi yaptı. Sorularımıza samimi ve içten cevaplar veren Başkan Aslantaş, Gebze sanayi olarak süper ligde bir ilçe. GTO olarak tüm enerjimizi üyelerimiz için harcıyoruz. Bugün Türkiye’nin ilk 500 Sanayisinde Gebze’de 68 Sanayicimiz var. Bu gurur verici bir şey” dedi.

 

ÖNCELİKLE SİZİ TANIYALIM ABDURRAHMAN ASLANTAŞ KİMDİR?

1970 Elâzığ doğumluyum. İlk okulu köyümde tamamladım, Orta ve Lise eğitimimi Elazığ’da tamamladım. İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği bölümü mezunuyum. 6 ay özel bir sektörde mühendis olarak görev yaptım. Daha sonra rahmetli Alaattin Kurt döneminde Türkiye’de ilçe bazında TEK Müessese müdürlüğü olan Elektrik kurumunda Kontrol Mühendisi olarak görev yaptım. Evliyim 3 Çocuk babasıyım.

 

İŞ HAYATINA NASIL BAŞLADINIZ?

Anlattığım gibi Üniversiteden mezun olduktan sonra kısa bir süre özel sektörde Mühendis olarak görev yaptım, Daha sonra TEK’te Kontrol Mühendisi olarak görev yaptım. Askerlik dönüşü kısa bir süre özel sektörde görev yaptıktan sonra 1997 yılında Gebze’de Aslantaş Mühendisliği kurduk. Kurulduğumuz günden beri de işimizi devam ettiriyoruz.

 

ASLANTAŞ MÜHENDİSLİK NELER YAPAR?

Endüstriyel Elektrik işleri yapıyoruz. Bir fabrikanın ya da tesisin; temel topraklamasından tutunda paratonerine kadar, zayıf akımından tutun otomasyonuna kadar hepsini anahtar teslim yapıp teslim ediyoruz.

 

GTO İLE OLAN İLİŞKİNİZ NE ZAMAN BAŞLADI?

1997 Yılında iş yerimizi açınca odamıza üye olduk. 2008 yılında Ticaret odası seçimlerine girdik. O zaman tabi başarılı olamadık. 2013 yılında Nail Çiler başkanın listesinden seçimlere girdik. Odayı kazandıktan sonra sürekli yönetim içinde yer aldım. Başkan yardımcılığı görevini yürütüyordum. Nail Bey Milletvekilliği için istifa edip ayrılınca yönetim kurulu tarafından yapılan seçim sonucunda GTO Başkanlığı görevime başlamış oldum.

 

İLK 500’DE 68 ÜYEMİZ VAR

Üç gün önce Türkiye’de ki ilk 500 firma açıklandı. Bunun 84 tanesi Kocaeli bölgesinde, bununda 68 üyesi Gebze bölgesinde ve ticaret odamızın üyesi. Ticari anlamda bundan daha büyük gurur verecek bir şey olamaz. Muhtemelen Türkiye’de odamızın bir örneği de yoktur. İlçe bazında bizden daha büyüğü yok.

 

SANAYİDE DÜNYA LİGİNE GİRDİK

Hareketin ve bereketin olduğu bir bölgedeyiz. Tüm ulaşım imkanlarının olduğu bir bölge. Global firmalarında konuşlandığı bir bölgeyiz. Bu global firmalar Gebze’mize gelinde yanlarında know how’larını getiriyorlar, iş disiplinini getiriyorlar. Daha da önemlisi satış ağlarını ve networklerini getiriyorlar. Sonuçta burada yöneticiler yabancı olsa bile bizim mühendisimiz, bizim yöneticimiz buralarda çalışıyor, bizim işçilerimiz istihdam ediliyor. Ülke adına bundan daha kıymetli bir şey olamaz. Bu bir kültürdür. Osmanlı bakiyesi olan insanlarız; Ticaretten, Sanayiye, üretimde yeni yeni dünya ligine girmeye başladık ve de çok hızlı ve güzel gidiyoruz. Bizim ülke olarak ve millet olarak en büyük özelliğimiz budur.

 

GEBZE SANAYİDE HIZLI İLERLEDİ

Gebze’ye yapılan yatırımlar zamanla Gebze’ye de fayda sağlayacaktır. Tabi bu zamanla oluyor birdenbire olacak bir şey değil. Daha önceden biliyorsunuz bu sanayinin hemen hemen tamamı İstanbul’daydı. İstanbul sanayiden arındırılınca bir kısmı Çorlu Çerkezköy tarafına gitti, Bir kısmı da Gebze’ye geldi. Bu bir süreç bence süreç çok da hızlı gidiyor.  Gebze’nin dezavantajı şuydu; çok kısa sürede bir Nüfus artışı ve sanayi artışı oldu. Altyapısı yani şehir merkezi anlamında söylüyorum, bunu kaldırma imkânı ve ihtimali yoktu. Bunun dışında nasıl gelişme oldu? özellikle Kirazpınar tarafında, Şekerpınar tarafında daha yaşanabilir bir şehir yapılaşması başladı. Bu dediğim gibi birdenbire olmayacağı için bence hızlı ve düzgün gidiyor. Yeni konut alanları tahsis edildi. Bunlar Gebze için olumlu şeyler.

 

TÜRKİYE OLARAK AVRUPA ORTALAMASININ GERİSİNDEYİZ

Öte taraftan sanayileşme, Organize sanayi bölgelerinin çoğalması anlamında da hiçbir sorun yok. Çünkü Avrupa’nın ortalaması şöyle; sanayi bölgelerin bütün coğrafyaya oranı Almanya’da 4. 1 iken, bizde 0.39 bu kadar düşük. Yani onların onda biri düzeyindeyiz. Kocaeli’de ortalama 1.8 civarında. Yani hala Avrupa’nın çok gerisindeyiz. Evet, yeşil alanlarımızın olması lazım, tarım alanlarımızın olması lazım bu asla tartışılamaz ama diğer taraftan sanayi olmadan hiçbir şey olmaz.

 

TARIMDA TEKNOLOJİYE GEÇMEK ZORUNDAYIZ

Yani bir şekilde Anadolu’nun her tarafı tarıma müsait. Artık şunu kabul etmemiz lazım geleneksel tarım yöntemiyle bizim para kazanmamız ve bu işi yürütmemiz çok zor. Ben Elazığlı bir ailenin çiftçi çocuğuyum. Bizim o dönemde bütün aile fertleri nerdeyse 365 gün çalışarak edindiği hububat miktarı, ben halen o işi de yapıyorum tarımla uğraşıyorum. O bütün alanın yarısını yılda sadece beş gününü ayırarak en az 4 ya da 5 katı verim alıyorum. Yani geleneksel yöntemle bu işi yapmamız mümkün değil. Tarımda da sanayileşmeye geçmemiz lazım. Gebze’de bu tarz tarım alanları olmadığı için bunu burada uygulamak mümkün değil. Gebze daha çok endüstri bölgesi.

 

 

İKLİM KRİZİ İLE DOĞANIN DENGESİNİ BOZDUK

Zamanında bütün dünya filtreleme ve arıtmaların olmadığı dönemi de yaşadı. Aslında iklim krizinin temelinde şu var; Batı sanayileşirken doğayı, tabiatı hoyratça kullandı. Ve gerçekten tabiata muazzam bir zarar verdi. Hatta işte Ozon tabakasını deldik bu yüzden. Bugün de artık bu kirliliği durdurmanın gayreti içinde bütün dünya. Kirletirken de temizlerlerken de bunun bir bedeli var. Burada kısmen de bunu bize ödetiyorlar. Ama olsun Doğanın dengesini bozmamamız lazım. Vakti zamanında yapılan bilinçsiz uygulamalar toprağımızı kirletti. Tarım Gebze gibi sanayileşmiş yerlerde değil de Anadolu’nun uzun yıllar bakir kalmış topraklarında yapılması daha doğru olur.

 

ENERJİMİZİ ÜYELERİMİZE HARCIYORUZ

Biz odaya geldiğimiz gün şunu söyledik: evet odamız sosyal sorumluluk mecburiyeti olan bir Oda. Ama asıl bizim varlık sebebimiz Üyelerimiz. Bunu özellikle belirtiyoruz. Biz enerjimizin büyük bir oranını üyelerimizi artırma, ticaretini kolaylaştırma, ihracatlarını artırma, ihracatlarını kolaylaştırma anlamında elimizden gelen bütün gayreti sarf ediyoruz. Bunun için ne yapıyoruz; bir kere yabancı heyetler geliyor ikili iş görüşmelerine vesile oluyoruz. Belki yüz görüşme yapıyoruz ancak çok azı olumlu gelişiyor ama bu çok az sayıdaki başarılı görüşme bütün yüz tanenin yerine geçiyor. Bu artı olarak üyelerimize dönüyor. Üyelerimize bilgilendirici seminerler veriyoruz. Ayda en az Üç tane bilgilendirme semineri veriyoruz. Biz göreve geldiğimizden bu yana Bin üye artışımız daha oldu. Bunu da belirteyim.

 

SANAYİCİNİN KALİFİYE ELEMANA İHTİYACI VAR

Sanayici kalifiye eleman bulmakta zorlanıyor. Bu konuda ülke olarak açığımız var. Bugün bir zihniyet değişikliğine ihtiyacımız var. Sosyolojik bir problem var. Ailelerimiz Üniversite diploması olmadan çocuklarında bir eksiklik olduğunu zannediyor. Oysa bu böyle değil. Üniversiteler normalde akademi kariyer için ve bilimsel araştırmalar için ve eğitim yaptırmakla görevli. Bugün artık meslek lisesi mezunu iyi bir ustamız iyi bir Üniversite mezunundan daha fazla iş bulabiliyor. Daha iyi ücret alabiliyor. Gaye helalinden aileyi geçindirecek bir geçim kaynağı. Geçim kaynağını ille de masa başında oturarak kazanacak durumda olması mümkün değil. Milli Eğitimin bu anlamda dizayn edilmesi lazım. Ailelere sosyolojik bir destekle bunun anlatılması lazım. Üniversite bitirilmeden de çok daha müreffeh bir hayat sürülebileceği anlatılması gerekiyor. Gebze Ticaret Odası olarak Bununla ilgili ciddi çalışmamız var. Organize sanayi bölgeleri ve Milli Eğitimle görüşmelerimiz var.

 

GTO OLARAK YERLİ VE MİLLİ SERMAYEYE DESTEK VERİYORUZ

Biz şunu da yaptık; ilçe bazında K Belgesi verebilen nadir ilçe ticaret odalarından bir tanesiyiz. Ben bu konuda TOBB Başkanımız Sayın M. Rıfat Hisarcıklıoğlu’na çok teşekkür ediyorum. Gebze’nin bu kadar hareketli ve bereketli, Lojistiğin üssü olduğu bir dönemde biz bu belgeyi İstanbul ve Kocaeli’ den almamamız gerektiğini kendilerine bildirdik onlarda hızlı bir şekilde bunu onayladılar. Şu an üyelerimiz K Belgelerini odamızdan alabiliyorlar. Öte taraftan TOBB Biliyorsunuz TOGG’ un yüzde 8 ortağı ve çatı kuruluş. Bizim bu yerli ve Milli üretimi desteklememiz anlamında bizde Gebze Ticaret Odamıza TOGG aldık. Çünkü bu bir kültürdür. Yani siz bir milli ve yerli ürünü üreteyim dediğiniz zaman bunun yanında bir sürü yan sanayi sektörü de büyütmüş oluyorsunuz. Bu şu anlama gelecek burada söylüyorum iddia da ediyorum. Birkaç sene sonra TOGG Benzeri yerli araçlarımızda olacak. Hem üyelerimize hem de bölgemize ne kadar çok katkı sunabilirsek kendimizi başarılı addedeceğiz. GTO olarak çok şey başardık, daha da çok şey başarmaya devam edeceğiz.

 

GEBZE’DE OTURALIM GEBZE’DE ALIŞVERİŞ YAPALIM

Şunu istiyoruz; öncelikle Gebze kendi Nüfusu 400 Bini aşmış durumda. Bölge olarak 10 adet OSB’nin olduğu bir bölgeyiz. Bunun da Türkiye’de örneği yok. Şimdi bu kadar sanayici, öte taraftan işletmeci var Gebze içine yayılmış. Biz bunların bir araya gelmesi konusunda da ciddi gayretlerimiz var. Diyoruz ki sanayicimiz buradan alışverişini yapsın. Başka yere gitmesin. Buradaki işletmelere diyoruz ki yanı başımızdaki sanayicilerimize siz de fiyatlarınızı çek edin, fiyattan daha önemlisi iş kalitenizi artırın buradaki firmalar gidip başka yerden tedarikçi bulmasınlar. Vatandaşımız mümkünse bu bölgede otursun, Gebze’den alışveriş yapsın. Yaşanabilir bir şehir olma yolunda büyük mesafe kat ettik. Özellikle beyaz yakalılar burada otururlarsa artık yol sıkıntısı da çekmezler. Yani demek istediğim Gebze’de oturalım, Gebze’de alışveriş yapalım ki Gebze’miz daha da büyüsün ve gelişsin.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.