Çayırovalı çocuklar ‘Sertaç Abi’leriyle buluştu

Çayırova 4. Kitap Günleri’nin bugünkü konuğu ‘Sertaç Abi’ olarak bilinen Youtuber Sertaç Güngör oldu. Güngör, Çayırovalı çocuklara Youtube kullanımında dikkat etmeleri gerekenleri anlattı.

Kültür-Sanat Yayın: 10 Kasım 2023 - Cuma - Güncelleme: 10.11.2023 10:49:00
Editör -
Okuma Süresi: 7 dk.
Google News

Çayırovalı kitapseverleri on binlerce kitap, onlarca yayın evi ve çok sayıda seçkin yazarlarla bir araya getiren Çayırova 4. Kitap Günleri, tüm hızıyla devam ediyor. Çayırova 4. Kitap Günleri’nin bugünkü konuğu ise Youtuber Sertaç Abi oldu. Prof. Dr. Necmettin Erbakan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen söyleşiye, Çayırova Belediye Başkanı Bünyamin Çiftçi ve yüzlerce Çayırovalı çocuk ile aileleri katılım sağladı. Programın açılış konuşmasını yapan Başkan Çiftçi, şunları dile getirdi; “Sertaç hocam, Allah sizden razı olsun. Bu çocuklar sizin için buradalar. Sizi önemsiyorlar. Biz de neslimizin ihyasını önemsiyoruz. Kaybettirilmeye çalışılan değerlerimizi önemsiyoruz, siz de önemsiyorsunuz. Milli, manevi ahlaki değerlerimizi çocuklarımıza öğretmemiz gerekiyor. Bu değerleri çocuklarımıza anlatan ve bu konuda ciddi çalışmaları olan Sertaç Güngör kardeşime çok teşekkür ediyorum.

 

“ARTIK GELENEKSEL HALE GELDİ”

Kitap fuarımız artık geleneksel hale geldi. Yoğun bir katılım oluyor, çocuklarımız ve yetişkinlerimiz ilgi gösteriyor. Demek ki biz dinimizin ilk emri olan ‘oku’ emrine riayet ediyoruz. Biz Çayırova’da sıra dışı eğitim veriyoruz. Türkiye’de olmayan bir hizmeti, bin 400 yavrumuza ücretsiz okul öncesi eğitim veriyoruz. Bizim için asıl önemli olan neslimizin ihyası, çocuklarımızın kültürel değerlerini öğrenerek büyümesi. Bilgievlerimizde bunu yapıyoruz.

 

“GÖNÜL COĞRAFYAMIZDA ZULÜM VAR”

Kıymetli anneler ve kıymetli babalar, gönül coğrafyamızda zalimler zulmediyor. Filistin’deki çocuklarımız her gün büyük acılar yaşıyor. Biz bunu yaşamadığımız için üzerimizde büyük sorumluluklar var. Anneler, babalar lütfen çocuklarınızla vakit geçirmeyi ihmal etmeyin. Çocuklarımıza zaman ayıralım. Çocuklarımızın dolu dolu vakit geçirebilmesi için biz de Çayırova Belediyesi olarak elimizden geleni yapıyoruz. Belli başlı ürünleri boykot ediyoruz, sosyal tesislerimizden de çıkardık ama sadece bunla bitmiyor daha iyisini biz üretmeliyiz. Çocuklarımızı bu bilinçle yetiştirmeliyiz.”

 

“BEĞENDİĞİNİZ VİDEOYA DİKKAT EDİN”

Başkan Çiftçi’nin ardından kendisini dinlemeye gelen Çayırovalı çocuklara seslenen Sertaç Güngör, “Çocuklar bana hep Sertaç abi diye diye adım Sertaç abi olarak kaldı. Youtuber’lardan bir tanesiyim. Anne-babaların onaylayıp, çocuklarını emanet ettiği Youtuber’lardanım ve derdim bunların sayısını arttırmak. Bugünkü konumuz tamamen çocuklarımıza yönelik olacak. Biz aldığımız likelerdan para kazanmıyoruz. Bu büyük bir yalan. Youtuberların sizlere en çok söylediği yalanlardan biri bu. Siz bir videoya like attığınız zaman sen o videoyu desteklemiş oluyorsun. Youtube’da bunu beğendiğini görüyorsa sizin gibi çocuklara gösteriyor. Like attığınız videolara dikkat edin. Hangi videoyu beğendiysen, onun içeriğine dikkat et.

 

“KÖTÜLÜĞÜ DESTEKLERSEK KÖTÜLÜK YAPMIŞ OLURUZ”

Yorumlardan da para kazanmıyoruz. Binlerce yorum alsan ondan da para kazanmıyorsun. Abonelerden de para kazanmıyoruz. 100 milyon abonen de olsa Youtube sana para vermiyor. Niye abone olmanızı istiyoruz, sen Youtube’u açtığında ilk başta abone olduğun kanallar çıkar, arada like attığın ve sana neyi empoze etmek isterse o videolar çıkar. Sen bir kanala abone olduğunda o kanalda küfür ve saygısızlık varsa ona da destek olmuş olursun. Bir kötülüğü desteklersen, sen de kötülük yapmış olursun. Peki biz kötülük yapar mıyız? Hayır. O yüzden abone olduğumuz kanalları gözden geçirmemiz gerek. Peki Youtube sana nereden para veriyor? Reklamlardan. Her gün Youtube izleyen bir çocuk ayda ortalama bin reklam izliyor.

 

 

 

“VİDEOSUNU İZLEYECEĞİME AÇAR OYNARIM”

Sofrayı kurarken annemize yardım edeceğiz. Annemiz bizim hizmetçimiz değil. Annelerinizin yaptığı yemekleri çok ayırt etmeyin. Ödevlerinizi de yaptınız, yemek yediniz. Akşam uyumdan önce eğlenmek için kalan vaktinizde, açtınız Youtube izleyeceksiniz diyelim. Sürekli reklam çıkıyor karşınıza. Youtube izleyeceğine, oyun oyna. Oyun oynayan birinin videosunu izleyeceğime, açar oynarım. Minecraft videosu çeken Sertaç abiyi izleyeceğime açıp Minecraft oynarım. Reklam izliyorsunuz, Youtuber kazanıyor, Youtube kazanıyor ama siz kazanamıyorsunuz. Bedavaya Youtube izlemek enayiliktir. Ha bir iş yerine gidip vakit harcamışsın, ha bir video izlemişsiniz. Sırtınızdan kimsenin bedavaya para kazanmasına izin vermeyin, kimin para kazanmasını istiyorsanız gidip onu izleyin. Vaktinizi harcıyorsunuz o yüzden izlediğiniz Youtuber’lara dikkat edin.

 

“BABANIZ YOUTUBE’DAN DAHA ZENGİN”

Youtube, parayı sizin zamanınızdan kazanıyor. Babanızdan harçlık istediğinde size en az 5-10 TL para veriyor. Babanız size Youtube’dan daha fazla veriyor mu? O zaman babanız Youtube’dan daha zengin. Gerçek zenginlik ne kazandığın değil ne kadarını paylaştığınızla alakalı. O yüzden babalarınız Youtube’dan daha zengin. Türkiye’de aktif içerik üreten Youtuber sayısı 43 bin. Bu 43 bin kişiden kaç tanesi sadece Youtube’dan para kazanıp başka iş yapmıyor? Sadece 100 kişi. 43 bin kişiden sadece 100’ü tam zamanlı Youtuber. Bu 100 kişiden kaç tanesi Youtube’dan zengin olmuştur? Sadece 10 kişi. Aranızda 30 tane Youtuber adını sayan yok. Hani bunlar zengindi, hani bunlar çok ünlüydü. Size tavsiyem işini yapın, okulunuzu okuyun, mesleğinizi elinize alın ve yine hobi olarak video çekmek istiyorsanız çekin.

 

“EĞLENMEK İÇİN SAÇMA ŞEYLER YAPMAYA GEREK YOK”

Biz Youtube’u niye seviyoruz, istediğimiz içeriği seçebildiğimiz için. Shorts videosunda kaydırdığınız zaman ne geleceğini biliyor musunuz hayır. Bu güzel bir şey değil. Eğlenceli olmayan, yaşımıza uygun olmayan şeyler çıkıyor. Kaliteli adamlar kaliteli videolar izler, dandik adamlar dandik videolar izler. Saçma sapan hareketler yapanlara para kazandırmak istemiyorsanız Shorts izlemeyin. Benim videolarımda küfür ve saçma sapan şeyler var mı yok. Eğlenebiliyor muyuz evet. O zaman izlenmek ve eğlenmek için saçma sapan şeyler yapmaya gerek yok. Bu lafım da anne ve babalara, annesine babasına iğrençlik yapan Youtuberlar milyon izleniyor bunun önüne geçmek gerekiyor” dedi. Güngör’e günün anısına plaket ve çiçek takdim edilirken, Youtuber Sertaç Abi daha sonra kendisini dinlemeye gelen çocukların kitaplarını imzaladı. 

 
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.