Gebze Darıca Arası 24 Dakikaya Düşecek!

Gebze OSB – Darıca Metro Hattı Ray Kaynak töreni Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun teşrifleriyle gerçekleştirildi.

Gebze Yayın: 21 Temmuz 2023 - Cuma - Güncelleme: 21.07.2023 10:39:00
Editör -
Okuma Süresi: 7 dk.
Google News

Törene; Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun yanı sıra Vali Yardımcısı Vali V. İsmail Gültekin, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı  Durmuş Ünüvar, Kocaeli Milletvekilleri; Sadettin Hülagü, Veysal Tipioğlu, Cemil Yaman, Kocaeli Büyükşehir Belediye Genel Sekreteri Balamir Gündoğdu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Dr. Yalçın Eyigün, Gebze Kaymakamı Mehmet Ali Özyiğit , Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, Dilovası Belediye Başkanı Hamza Şayir, firma yetkilileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Karşılama sonrasında proje çalışmaları hakkında bilgi verilmesi ve İstasyon inşaat alanının incelenmesinin ardından tören; Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Dr. Yalçın Eyigün’ün konuşmalarıyla devam etti.  Daha sonra Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Abdulkadir Uraloğlu açıklamalarda bulundu.

 

Kocaeli’yi Ulaşım Anlamında Dünyaya Entegre Ettik

Türkiye’nin en önemli üretim ve ticaret merkezlerinden biri olan Kocaeli’de de hizmet ve eser fırtınası estiriyoruz diyen Sayın Bakan: “ Kocaeli, Avrupa-Ortadoğu arası geçiş koridoru üzerinde bulunması ve İstanbul’a yakınlığı ile sahip olduğu fırsatı çok iyi değerlendirmiş bir ilimiz. Ayrıca kara, deniz ve demiryolu ulaşımında sağladığı avantajlarla gelişimini sürdürmeye ve önemini korumaya devam edebilecek potansiyele de sahip. Ulaşım imkanlarının bu kadar çeşitli olması Kocaeli’yi çok cazip kılıyor. Bu nedenledir ki yabancı sermayeli ve büyük ölçekli işletmeler en çok Kocaeli’yi tercih ediyor. Biz de Kocaeli için geliştirilen ulaşım projelerine de bu açıdan yaklaşıyoruz. Bugüne kadar Kocaeli’nin ulaşım ve iletişim altyapısı için yaklaşık 146 Milyar Lira üzerinde yatırım gerçekleştirdik.  Kocaeli’yi ulaşım anlamında dünyaya entegre ettik ve tam anlamıyla uluslararası bir ticaret merkezine dönüştürdük. Başta İstanbul olmak üzere tüm komşularına yüksek standartlı bölünmüş yollarla bağladık. 80 yılda yapılan 151 kilometre bölünmüş yol uzunluğunu 374 kilometreye çıkardık. İstanbul-İzmir ve Kuzey Marmara Otoyollarını tamamlayarak ilin dört bir yanını otoyol ağı ile sardık. Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren Hattı ile Kocaeli’yi de YHT ile tanıştırdık. Köseköy Gar sahasında 340 bin metrekarelik alan üzerinde Köseköy Lojistik Merkezinin ilk etabını açarak İthalat ve ihracat taşımalarına büyük bir ivme kazandırdık.”

 

 

Gebze-Darıca Arası 60 Dakikadan 24 Dakikaya Düşecek

Gebze Organize Sanayi Bölgesi-Darıca Sahil Hattı projesinin Kocaeli’de bugüne kadar hayata geçirdikleri en önemli çalışmalardan biri olduğunu belirten Bakan Uraloğlu, proje hakkında bilgiler verdi: “15,4 kilometre uzunluğunda çift hat olarak inşa edilen projemiz 11 istasyonda hizmet verecektir. İnşa edilen toplam hat uzunluğu 30,8 km’dir. Tasarım hızı 90 kilometre olan araçlarla günde 330 bin yolcuya hizmet edecek kapasitedir. Proje, Gebze Organize Sanayi Bölgesi ile Darıca Sahili arasındaki yerleşimin yoğun olduğu bölgeleri metro konforunda birbirine bağlayacaktır. Gar İstasyonu ile Marmaray Hattına entegrasyon imkânı da sunacaktır. Ayrıca OSB İstasyonu’nun 1 km kuzeyinde, yaklaşık 93 bin metrekare alan üzerinde 68 adet metro aracı kapasiteli depo ve bakım alanı da inşa ediyoruz. Hattın tamamlanmasıyla karayolu işletme ve bakım kazancı, hava kirliliği gibi dışsal faydalar ve zaman kazancı gibi etkenlerle 25 yıllık projeksiyonda ekonomik kazancı yaklaşık 3 milyar Avro civarında olacak. Bu kazancı düşündüğümüzde bu projemizle Kocaeli ve ülkemiz adına ne kadar önemli bir projeyi başarıyla tamamladığımız ortaya çıkıyor. Gebze Gar-Darıca Sahil arasını ise 13 Aralık 2024 tarihinde tamamlamayı planlıyoruz. Projemiz tamamlandığında Gebze-Darıca arası 60 dakikadan 24 dakikaya düşecek. Burada kullanılacak 28 adet aracımızı da yüzde 60 yerlilik şartıyla tam sürücüsüz olarak tasarladık. İnşallah çok yakın bir zamanda ilk metro aracının üretiminin tamamlanmasına da birlikte şahitlik edeceğiz.”

 

 

En Kısa Sürede Tamamlayıp Hizmete Alacağız

Hükümet ve Bakanlık olarak yapılan çalışmalara değinen Sayın Bakan: “2003 yılından itibaren Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde demiryolları sektöründe dev yatırımlar ile büyük mesafeler kat ettiğimiz gibi Kent içi raylı sistem hattı projelerinde de başta İstanbul olmak üzere ülkemiz genelinde çok büyük ilerlemeler kaydettik. Çünkü, özellikle büyükşehirlerde ulaşımın en kolay ve hızlı sağlandığı yollardan biri hiç şüphesiz metro ve tramvay sistemleridir. Bu noktada Bakanlık olarak özellikle büyük şehirlerde yaşayan vatandaşlarımızın trafik nedeniyle yaşamının kâbusa dönüşmemesi için çok önemli kent içi raylı sistem projeleri hayata geçirdik. 12 ilimizde işletme altındaki yaklaşık 922 km şehir içi raylı sistem hattının 395 kilometresi Bakanlığımızca yapılmıştır. Şu anda da Kocaeli ile birlikte İstanbul, Bursa, Kayseri ve Konya olmak üzere 5 ilimizde Bakanlığımızca yapımı devam eden; 9 projede toplam 102 km uzunluğunda raylı sistem hattı inşaatı bulunuyor. Kimse şüphe etmesin ki onları da en kısa sürede tamamlayıp hizmete alacağız. Büyükşehirlerimizde araç trafiğinin yoğunlaşmasını engellemek adına bu tür çevreye duyarlı modern ulaşım sistemlerini yaygınlaştırmak için yeni yatırım ve teşviklerimize de devam edeceğiz. Milletimizin ihtiyaçlarına cevap veren, hızlı, emniyetli ve konforlu ulaşım ağı tesis edene kadar durmayacağız, çalışacağız. Bu düşüncelerle Gebze OSB – Darıca Sahil Raylı Sistem Hattı projemizi başarıyla bu aşamaya getiren en üst kademesinden en alt kademesine tüm yüklenici firma ve Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü çalışanlarımıza teşekkür ediyor, başarılarının devamını temenni ediyorum. Ayrıca iş birliğinden dolayı Kocaeli Büyükşehir Belediyesine de teşekkür ediyorum. Allah’a emanet olun, sağlıcakla kalın.” dedi

Konuşmaları ardından Bakan Uraloğlu Gebze OSB – Darıca Metro Hattı raylarının ilk kaynağını yapması ve toplu fotoğraf çekimi ile tören sona erdi.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.