Kocaeli’de üreticilere 118 bin çilek fidesi dağıtıldı

Kocaeli Büyükşehir, üreticilere yüzde 50 hibeli albion cinsi 118 bin çilek fidesi ve çilek bahçesi tesisi kurmaları için gerekli olan malzeme ve ekipman desteği sağladı.

Kocaeli Yayın: 04 Temmuz 2023 - Salı - Güncelleme: 04.07.2023 12:15:00
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News

Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin atıl durumdaki arazilerin tarıma kazandırılarak, üreticilerin verimli, pazar değeri yüksek alternatif ürünlere ve yeni üretim tekniklerine yönlendirilmesi amacıyla hayata geçirdiği “Alternatif Ürün Yetiştiriciliğini Destekleme Projesi” kapsamında, çiftçilere yüzde 50 hibeli 118 bin çilek fidesi ve çilek bahçesi tesisi kurmaları için malzeme ve ekipman desteği verildi. Kent genelinde tarımsal üretimin kesintisiz devam etmesi ve çiftçilerin gelir düzeyinin artırılması için verdiği desteklere bir yenisini daha ekleyen Büyükşehir, proje doğrultusunda, çilek bahçesi tesisi kurmaları için çiftçilere yüzde 50 hibeli çilek fidesi, malç naylonu, damla sulama borusundan oluşan malzeme desteği verdi. Proje kapsamında, talep üzerine Kocaeli genelinde 118 bin verimi yüksek ve pazar talebi olan çilek fidesi ve ekipmanlar, üreticilere dağıtıldı.

 

KALİTELİ ÜRETİM İÇİN TALEPLER ARTIYOR

Büyükşehir, tarıma verdiği desteklerle çiftçilerin maliyetlerini yüzde 50 azaltarak, üretimin daha verimli ve karlı hale getirilmesini sağlıyor. Çiftçiler, hastalıklara dayanıklı, birim alandan yüksek verim alınan, saklama ve pazar koşullarına dayanıklı albion (yediveren) çilek çeşidi ile karlı üretim yapıyor. Ayrıca albion çilek çeşidinin nötr gün bitkisi olması sebebi ile Kocaeli iklim şartlarında nisan sonlarından başlayarak 5 ile 5,5 aya kadar verim alınabiliyor.

 

240 BİN ÇİLEK FİDESİ TOPRAKLA BULUŞTURULDU

Büyükşehir Belediyesi, 2019 yılından bu yana üreticilere 120 bin çilek fidesi, çilek bahçesi kurmaları için gerekli olan ekipman ve malzeme desteğinde bulundu. Bugüne kadar toplam 240 bine yakın çilek fidesi toprakla buluşturuldu. Desteklerle Kocaeli genelinde çilek üretiminde artış sağlandı.

 

ÜRETİCİLER DESTEKTEN MEMNUN

Çilek fideleri ile çilek bahçesi kurmak için gerekli ekipman ve malzemeleri teslim alan çiftçiler, fideleri toprakla buluşturdu. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin desteğinden duydukları memnuniyeti dile getiren üreticiler, Başkan Tahir Büyükakın’a teşekkür etti.

 

 

“BAŞKANIMIZ GENÇLERİ TEŞVİK EDİYOR”

Genç üretici Eser Ersadıç:

“Gölcük Selimiye köyündeki tarlamızı çilek dikmek için hazırladık. Büyükşehir Belediyemizin verdiği desteklerden çok memnunuz. Mahsulü aldıktan sonra daha memnun olacağız. Albion yediveren cinsi çilek fideleri kaliteli. Tahir Büyükakın başkanımıza, en içten dileklerimle teşekkür ediyorum. Özellikle genç çiftçi olarak verdiği desteklerle bizi üretime teşvik ediyor.”

 

Üretici Sadettin Şakıyan:

“Karamürsel Akçat köyünde on dönüm bahçemiz var. Ceviz ve çilek yetiştiriyoruz. Ayrıca hayvancılık da yapıyoruz. Uzun yıllar yetiştirdiğim için çilek konusunda tecrübeliyim. Albion türü bizim bölge için ideal bir çilek cinsi. Daha güzel ve verimli yetişiyor. Çilek fidelerimi aldım, hemen toprakla buluşturacağım. Bu destekleri verdiği için Büyükşehir belediyesine teşekkür ederiz.”

 

Kandıralı çiftçi İrfan Özer:

“Kandıra Lokmanlı mahalle muhtarıyım ve yıllardır çiftçilik yapıyorum. Kocaeli Büyükşehir’in çilek projesinden yararlanmak için başvurmuştum. Bugün fideleri teslim aldım. Çileklerin dikimi ve bakım için Muhtarlık İşleri Dairesinin ziraat mühendislerinden gerekli teknik bilgileri aldık. Belediye Başkanımız Tahir Büyükakın‘a desteği için teşekkürlerimi sunuyorum.”

 

“DESTEK GELDİKÇE, DAHA ÇOK EKİP BİÇİYORUZ”

Üretici Ahmet Peşken:

“Hayvancılık ve meyvecilik işiyle uğraşıyorum. Kiraz, çilek, şeftali ve kivi üretimi yapıyorum. Büyükşehir belediyemiz yüzde 50 hibeli çilek projesini hayata geçirdi. Biz de destekten yararlanmak için geldik. Daha önce Büyükşehir’in gübre desteğinden yararlanmıştım. Büyükşehir biz çiftçilere elinden gelen yardımı, desteği yapıyor. Sağ olsunlar. Çiftçiler kendi imkanlarıyla epey zorlanıyordu ekip biçmeye. Kocaeli Büyükşehir bu destekleri verdiği için daha çok ekip biçiyor çiftçiler. Daha rahatlıyorlar. Bize büyük imkanlar sağladığı için Tahir başkanımıza teşekkür ediyoruz.”

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.