Büyükakın: Şehrimiz güne bir müjdeyle uyandı

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Kocaeli Sanayi Odası Ekim Ayı Meclis toplantısına konuk olarak katıldı. Başkan Büyükakın burada yaptığı açıklamada, “Şehrimiz güne bir müjdeyle uyandı.

Kocaeli Yayın: 17 Ekim 2023 - Salı - Güncelleme: 17.10.2023 13:55:00
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Kocaeli Sanayi Odası Ekim Ayı Meclis toplantısına konuk olarak katıldı. Başkan Büyükakın burada yaptığı açıklamada, “Şehrimiz güne bir müjdeyle uyandı. Kuzey Metro hattı için Cumhurbaşkanımız kararnameyi imzaladı. Şehrimize hayırlı olsun” dedi.

 

KSO MECLİS TOPLANTISI

Kocaeli Sanayi Odası Ekim Ayı Meclis toplantısı Hasan Tahsin Tuğrul Başkanlığı’nda gerçekleştirildi. Ekim ayı meclis toplantısına konuk olarak katılan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan ve başta “Kocaeli Kuzey Hafif Raylı Sistem Hattı” olmak üzere yapılan projeler hakkında bilgi verdi.

 

“ŞEHRİMİZ BİR MÜJDEYLE UYANDI”

“Bu sabah şehrimiz bir müjdeyle uyandı” diyerek konuşmasına başlayan Başkan Büyükakın, “Kuzey Metro hattı üzerinde uzun bir süredir gündemimizde. Bu çalışma şehrimizin toplu taşıması açısından kritik bir çalışma. Genel Sekreterliğim döneminden bu yana bunun üzerinde çalışıyoruz. Dün Cumhurbaşkanımız tarafından kararnamesi imzalandı. Şehrimize hayırlı olsun. Proje 32 kilometrelik bir hattı. AYGM (Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü) ile görüşmelerim sonucunda bir revizyona gidildi. Hat uzunluğu 35 kilometreye çıktı. Hattın son noktası Cengiz Topel Havaalanı olacak. Havaalanının yanında bir EXPO merkezi inşa edeceğiz. 60 bin metrekare kapalı alanı olacak bir yer yapılacak. Güney Marmara otoyolu, Kuzey Marmara Otoyolu ve metronun kesiştiği bir noktada olacak. Şehrimiz için önemli bir merkez olacak. Metro hattıyla birlikte merkezin önemi daha da artacak” ifadesini kullandı.

 

İLK HATTA 18 İSTASYON

Başkan Büyükakın, “Birinci hatta 18 istasyon düşünülüyor. 1.8 milyar dolarlık bir yatırım. Metro araçları için ayrı ihale yapılacak. Günlük yaklaşık 300 bin yolcu, yılda 101 milyon yolcu taşıması hedefleniyor. Çok büyük bir müjde. Şehrimiz için inanılmaz bir fırsat” dedi.

 

“8,5 MİLYON TON ÇAMUR ÇIKARILACAK”

İzmit Körfezi Dip Çamuru temizleme projesi hakkında da bilgi veren Başkan Büyükakın, “İzmit Körfezi’nin doğu baseninde bir çalışma var. Uzmanlar 8,5 milyon ton çamur olduğunu belirledi. Bunun çıkarılması için Cumhurbaşkanlığı ile Çevre, şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile çalışmaları yürütüyoruz. Denizden çıkarılan çamur, borularlar karaya aktarılıyor. Outlet Center’ın arkasındaki tesiste bunlar depolanıyor. Belli bir kuruluğa ulaşıldığında buradan alınarak bertaraf ediliyor. Marmara’nın yeniden hayata dönmesi için önemli bir çalışma. Şehrimizde devam ediyor” açıklamasında bulundu.

 

 

 

“YILSONUNDA TELEFERİĞE BİNECEĞİZ”

Kocaeli’nin bir turizm kenti olduğunu belirten Başkan Büyükakın, “Teleferik projemizde çalışmalar devam ediyor. Yılsonuna yetiştirmeye çalışıyoruz. Kentin 50 yıllık bir hayaliydi. Bunu gerçekleştiriyoruz. Kentin turizmi açısından önemli bir çalışma. Zorlu bir bölgede çalışmalar devam ediyor. Az bir kısmı kaldı. İnşallah Aralık ayında teleferiğe bineceğiz” dedi.

 

“ŞEHRİ DEPREME HAZIRLAYACAĞIZ”

Kocaeli’nin 17 Ağustos 1999 Marmara depreminin merkez üssü olduğunu ifade eden Başkan Büyükakın, “Depremle ilgileniyoruz. Bu şehri depreme hazırlamamız lazım. 160 bine yakın bina 99 depremi öncesinde yapılmış. 150 bine yakın bina ise deprem sonrası yapıldı. Bütün binaları değerlendiriyoruz. Risk değerlendirme çalışması yapılıyor. Şehirler bir ağdır aslında. Şehrin tamamını ele almadığımız takdirde yarın başımıza dert açacağı bellidir. Şehri hazırlamamız lazım. Bunun için tarama çalışmalarımız yılsonunda tamamlanacak. Ardından fizibilite çalışmaları yapılacak. Sonrası kentin dönüşümü başlayacak” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.