Bireysel Kart Borçlanmaları Yükseldi!

Kredi kartı ve nakit avans kullanımına yeniden gelen faiz artırımları borçlandırmaları azaltmadı. Bireysel kredi kartı borçlanmaları geçen yıla göre 2,77 kat arttı.

Ekonomi Yayın: 09 Ekim 2023 - Pazartesi - Güncelleme: 09.10.2023 18:00:00
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

İSTANBUL (İGFA) -  Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) verilerine göre, bireysel kredi kartı borçlanmaları yükselişine devam etti.

Merkez Bankasında yer alan bilgilere göre, eylül ayında TL cinsinde kredi kartında azami akdi faiz oranı 2,81 nakit avansta azami akdi faiz oranı 3,57 olmuştu. Azami gecikme faiz oranı ise kredi kartında 3,11’e, nakit avansta 3,87’ye yükselmişti. Yapılan düzenlemeye göre, 1 Ekim’den itibaren TL cinsinde kredi kartında azami akdi faiz oranı 3,26, nakit avansta azami akdi faiz oranı 4,02 olurken azami gecikme faiz oranı ise kredi kartında 3,56’ya, nakit avansta 4,32’ye yükseldi.

Kredi kartı ve nakit avans kullanımına art arda gelen faiz artırımlarının borçlanmalara nasıl yansıdığını araştıran karşılaştırma sitesi encazip.com, vatandaşların bireysel kredi kartı borçlanmalarına talebinin artmaya devam ettiğini ortaya koydu.

 

BİREYSEL KREDİ KARTLARI BORÇLANMALARI ARTTI

BDDK verilerine göre, TL ve yapancı para cinsinden bireysel kredi kartları borçlanmaları eylül ayının son haftasında 965 milyar TL oldu. Bunların 429 milyar TL’sini taksitli, 536 milyar TL’sini taksitsiz borçlar oluşturdu. Ağustos’tan itibaren yükselişte olan kredi kartı borçlanmaları, eylül ayında da artışını sürdürdü. Bireysel kredi kartı borçlanmaları geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre tam 2.77 kat arttı. Kredi kartı borçlanmalarında taksitsiz borçlanmaların yüzde 177, taksitli borçlanmaların ise yüzde 198 seviyesinde olduğu görüldü.

 

TAKSİTSİZ KREDİ KARTI BORÇLANMALARI YÜKSELDİ

Bireysel kredi kartı borçlanmalarına bakıldığında en çok artış taksitsiz kredi kartı borçlanmalarında yaşandı. Ağustos ayında 480 milyar TL olan taksitsiz kredi kartı borçlanması 29 Eylül verilerine göre 536 milyar TL’ye yükseldi. Taksitli kredi kartı borçlanmalarında da artış görüldü. Ağustos ayında 410 milyar TL olan borçlanma eylül ayında 429 milyar TL oldu.

Tasarruf uzmanı Çağada Kırım, söz konusu artışlarla ilgili yaptığı değerlendirmede, “Faizlerin artmasıyla birlikte aslında kredi talebinde daralma olması beklenirdi. Ancak tüketicilerin önemli bir çoğunluğu faiz oranlarının hala enflasyondan yüksek olduğunu düşünüyor dolayısıyla kredi büyümesi hala devam ediyor. Önümüzdeki günlerde TCMB faizlerinin yükselmesi bekleniyor, bu beklenti gerçekleşirse kredilerde daralma görmek ve tasarrufta artış görmek mümkün olacaktır. Yüksek faiz, kredi daralmasına neden olsa da ekonomik koşullar çerçevesinde faiz oranları enflasyon seviyelerinde olursa bu tasarrufu artırır ve tüketiciyi krediye değil mevduata yönlendirir" diye konuştu.
 

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.