Kocaeli’nin kültür ve turizm değerleri dünyayla buluşuyor

Kocaeli Büyükşehir, Kocaeli’nin şehir kültürünü ve turizm değerlerini korumaya ve geliştirmeye büyük önem verdi, değerlerimizi dünyayla buluşturdu.

Kocaeli Yayın: 24 Temmuz 2023 - Pazartesi - Güncelleme: 24.07.2023 13:57:00
Editör -
Okuma Süresi: 6 dk.
Google News

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, kentin kültür ve turizm değerlerini korumak, geliştirmek ve insanlıkla buluşturmak üzere kültür çalışmalarına büyük önem veriyor. Değerlerini dünyayla buluşturmak adına durmaksızın çalışan Büyükşehir Belediyesi, kente vizyon katacak projelerini de art arda hayata geçiriyor. Kocaeli’nin 50 yıllık hayali olan teleferik projesi de bu projelerden sadece biri. “Yerli Yerinde Hizmet ve Eser Dolu 4 Yıl” sunumuyla Büyükşehir’in hizmet ve eserlerini kamuoyuyla paylaşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, teleferik projesi ile ilgili “Çevre illerden gelen misafirlerle birlikte bu doğa harikasını izleme imkanı bulacağız. Hattın belli noktalarında sağa doğru baktığınızda Sapanca Gölü’nü, sola doğru baktığınız da Marmara Denizi’nin bittiği nokta olan İzmit Körfezi’ni göreceksiniz. Ayrıca size harika bir orman manzarası eşlik edecek. Kocaeli inanılmaz bir turizm destinasyonu kazanacak” demişti.

 

KARTEPE YENİDEN KEŞFEDİLECEK

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin 50 yıllık hayali gerçeğe dönüştürdüğü Kartepe Teleferik Projesinde çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Kartepe Teleferik Projesi ile Kocaelililer ve turistler İzmit Körfezi ve Sapanca Gölü’nü aynı anda izleme imkanı bulacak. Dört bin 695 metre uzunlukta olacak hattın süresi 14 dakika olurken, saatte bin 500 kişi taşıyacak. Kocaeli’nin ulaşım ağına da nefes aldıracak proje, kentin uzun süredir düşlediği hayali de gerçekleştirecek. Teleferik Projesiyle Kartepe’ye ulaşım daha cazibeli hale gelirken, Kocaeli turizmi de yeni bir destinasyon kazacak. Teleferik projesinin ilerleme oranı yüzde 68.

 

25 MİLYON ZİYARETÇİ

Ayrıca Büyükşehir Belediyesi, doğa ve kar turizmi destinasyonlarından olan Kartepe Kuzuyayla’da 1 milyon 90 m2 alanı tabiat parkı olarak düzenliyor. Alanda; kayak tesisi ve pisti, dağ kızağı, kır evleri, tiny house, çadırlı – karavanlı kamp alanları, spor alanları, piknik alanları, çim amfi, doğa okulu, oyun alanları, yürüyüş yolları ve bisiklet yolları olacak. Kocaeli’de kış turizmi bir değer daha kazanacak. Kocaeli ayrıca 2 milyon m2 alana kurulu Ormanya Doğal Yaşam Parkı ile Türkiye’nin en önemli doğal turizm destinasyonlarından birine sahip. Çocuk Hayvan Çiftliği’nden Yaban Yaşam Alanına, Doğa Okulu’ndan Karavan – Çadır Kamp Alanlarına, Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezine onlarca temayla hizmet verilen Ormanya, 25 milyonu aşkın ziyaretçiyi ağırladı.

 

SAĞLIK TURİZMİNE CAN KATACAK

Büyükşehir Belediyesi, Başiskele’nin termal tesislerini vatandaşların kullanımına açıyor. Sağlık turizmi açısından önemli bir eksiğin giderileceği termal tesis için ekipler gece gündüz çalışıyor. 480 günde yapılması planlanan tesis 10 bin 621 m2 alanda inşa ediliyor. Estetik ve geleneksel mimariyle tasarlanacak tesiste termal havuzlar, hamam, sauna, aile banyoları, dinlenme alanları, eğlence ve etkinlik alanları yer alacak. Tesis tamamlandığında Kocaeli’nin sağlık turizmine önemli katkı sağlayacak ve bölgenin gelişimine de öncülük edecek.

 

KÜLTÜR VE MACERA ROTALARI

Kocaeli’ni turizm alanında parlayan bir yıldız haline getirmek için gereken projeleri bir bir hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, 2 bin 517 km uzunluk ve 106 rotayla Türkiye’nin en uzun doğa turizmi parkurlarını kente kazandırdı. Trekking ve bisiklet tutkunlarının ilk adresi olan Kocaeli, doğası ve kültürüyle sporseverlere muhteşem bir yolculuk sunuyor. Doğaseverlere birçok saklı koyu tanıyıp keşfetme fırsatı sunan, hem doğa, hem deniz manzarasına sahip parkurlar, metropol kentlere yakınlığından dolayı ulusal ve uluslararası popüler olabilecek içerikler barındırıyor.

 

 

ETKİNLİKLER ŞEHRİ KOCAELİ

Sadece son 4 yılda içlerinde ulusal ve uluslararası alanda ses getiren Kocaeli Kitap Fuarı, Kartepe Zirvesi, Doğa Sporları Festivali, Turizm ve Bisiklet Festivali gibi 136 yerel, ulusal ve uluslararası organizasyona imza atıldı. Aylık olarak planlanan toplamda 2 bini aşkın programla Kocaeli etkinlikler şehri oldu. Doğu Marmara’nın buluşma noktası Kocaeli Kongre Merkezi ise 4 yılda düzenlenen bin 414 etkinlikte 1 milyondan fazla ziyaretçiyi ağırladı. Böylece Kocaeli, Doğu Marmara’da Türkiye’nin kültür sanat merkezi ve önemli bir turizm destinasyonu oldu.

 

ŞEHRİN YAŞAYAN HAFIZASI

Büyükşehir Belediyesi şehir kültürünü yaşatacak ve tanıtacak adımlar atmaya devam ediyor. Bu kapsam Büyükşehir, yazılı tarih ve yaşayan kaynakları esas alarak 1701 maddesi bulunan 231 yazarın yer aldığı 3 ciltlik Kocaeli Ansiklopedisi’ni son aşamaya geldi. Büyükşehir, Kocaeli şehir kültürünün ses bayrağı olan türkülerimizi de unutmadı. Türküler derlenerek ve kayıt altına alınarak icra edildi. 12 türküden oluşan 2. albüm tamamlanarak Kocaeli kamuoyuna sunuldu. Diğer yandan Kocaeli’nin mimari kültürel mirasını da koruyan Büyükşehir, restorasyon ve rekonstrüksiyon çalışmaları yapıyor. Son 4 yılda 4 restorasyon ve 5 rekonstrüksiyon gerçekleştiren Büyükşehir, restorasyonunu yaptığı mimari eserlere de yeni fonksiyonlar kazandırdı. Restorasyon ve rekonstrüksiyonu yapılan eserler: İzmit Pembe Köşk, Derince Beşdivanlı Rıza Bey Konağı, Seka Tescilli Lojman, İzmit Hacı Ahmet Hilmi Efendi Konağı, Karamürsel Ereğli Çıpalı Konak, Karamürsel Ereğli Tarihi Ev, İzmit Portakal Hafız Konağı, İzmit Numan Efendi Kabri, Dilovası Demirciler Konağı.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.