KO-MEK’te Tufting kursuna kayıt yaptırmayı unutmayın

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meslek ve Sanat Eğitim Kursları (KO-MEK) tarafından verilen meslek ve sanat eğitim kurslarına ülkemizde son dönemde yaygınlaşan Tufting branşı da eklendi.

Kocaeli Yayın: 13 Aralık 2023 - Çarşamba - Güncelleme: 13.12.2023 11:29:00
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
Google News

378 farklı branşta eğitim veren KO-MEK tufting ile dekorasyon branşına yeni bir modül eklemiş oldu. Özel bir cihazla gerilen özel kumaş üzerine iplerin dokunmasıyla elde edilen dekoratif ürünlere verilen isim olan Tuftinge şimdiden gençlerin ilgisi oldukça yoğun.

 

TUFTİNG KURSUNA BAŞVURULAR BAŞLADI

Hediyelik eşya, anahtarlık duvardan duvara halı gibi birçok dekoratif eşyanın elde edildiği tufting ürünlerinde tamamen tasarım amaçlı çalışmak gerekiyor. Yurt dışında oldukça yaygın olan ve ülkemizde yeni yeni tanınmaya başlayan Tufting dokuma sanatı KO-MEK’te halı dokuma branşı adı altında farklı bir modül olarak gösteriliyor. Ev hanımlarının ve bu işi yaparak para kazanmak isteyen vatandaşların şimdiden ön kayıt yaptırdığı Tufting branşında yeterli başvurunun ve fiziksel alt yapının uygun olduğu tüm kurs merkezlerinde açılması planlanıyor.

 

KURS MERKEZLERİNDE TANITIM YAPILDI

Emek gerektiren bu branşı kurs merkezlerini ziyaret ederek tanıtan eğitmen Aynur Başak, “Dekoratif el sanatları eğitmeni olarak ülkemizde pek bilinmeyen tuftingi tanıtmak için çalışıyoruz. Tufting halı dokuma sanatı branşı adı altında otomatik makaslarla yapılmakta. Bu dokuma sanatı ile toka, elbise amblemi ve büyük oda halılarına kadar her şeyi yapabilirsiniz. Son zamanda çok geniş alanda kullanılan bir dokuma yöntemi kursiyerlerimiz de merak ediyor. Biz de tanıtımlarımızı yaparak bu branşta açacağımız yeni kurslar için başvurular almaya başladık” dedi.

 

OLDUKÇA GENİŞ ÜRÜN YELPAZESİNE SAHİP

Dokuma aşamalarını da anlatan eğitmen Başak, “Bu yeni dokuma branşına kursiyerlerimiz çok hevesli ama bu işi eğitim almadan yapmak çok zor. Önceliğimiz eğitim ve iş sağlığı olmalı. Bu işi yaparak yurt dışında olduğu gibi satışını gerçekleştirerek ekonomimize katkıda bulunabiliriz. KO-MEK olarak şu anda halı dokuma branşı altında tufting modülü olarak veriyoruz. Oldukça geniş bir ürün yelpazesine sahip olan yeni branşımıza kursiyerlerimizi bekliyoruz” ifadesini kullandı.

 

“HAYALİM BÜYÜK BİR TÜRK BAYRAĞI DOKUMAK”

Kursiyerlerden emekli öğretmen Zümrüt Kutlu, “KO-MEK kursları çok ilgimi çekiyor. Daha önce birçok farklı branşta eğitim aldım. Tufting kursunu internetten gördüm ilgimi çekti. Bu yeni branş sayesinde bir çok ürün yaparak satışını gerçekleştirebiliriz. Biz de yaptığımız ürünleri komeksepeti.com aracılığıyla satmayı düşünüyoruz. Benim hayalim buradan aldığım eğitimle büyük bir Türk bayrağı dokumak” açıklamasını yaptı.

 

“BURASI BİZİM İÇİN BİR TERAPİ MERKEZİ”

Zekra Gülsaran da, “Emekli mali müşavirim, uzun zaman özel sektörde çalıştım, o zamanlar bu tarz kurslara çok özeniyordum. Emekli olunca hemen yazıldım. Burası psikolojik olarak birer terapi merkezi. Burada el becerilerimizin farkına varıyoruz. Geri dönüşümle ilgili ürünler yapmak hoşuma gidiyor. Şu anda yaptığım birçok ürün geri dönüşümden oluşmakta. Bize bu imkânı sunan Kocaeli Büyükşehir Belediyesine çok teşekkür ediyorum” sözleriyle duygularını aktardı.

 

TUFTİNG NEDİR?

İlmek ipliklerinin daha önceden hazırlanan zemin dokusuna daldırılması ve özel bir yapıştırıcı ile sabitlenmesi veya kaplanması ile oluşturulan halılara "tufting halı" adı verilir. Oldukça pratik bir yöntemle hazırlanan hand tuft halılar hızlı tasarlanmasına rağmen son derece kalitelidir. Tufting ipi gibi birçok ip vardır piyasada ama tufting için uygun olanı bulmak zordur. Tufting tabancasının hızlı hareketi ve deliğinin büyük olması, sağlam aynı zamanda yumuşak dokulu bir ip olmasını gerektirir. Akrilik ip bu dokumaya uygundur.

 

TUFTİNG KUMAŞI NEDİR?

Tufting dokunmuş bir kumaşın aralarında bulunan örgü iplerinin arasından geçirilerek kumaşın bir yüzünde püsküllü olarak görüntü elde etmeyi sağlayan bir el işi dokuma yöntemidir. Önceleri daha çok halı ve kilimlerde kullanılan dokuma, örme yöntemi son zamanlarda duvar süslerinde kullanılmaktadır.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.