Büyükşehir’den Kentsel Dönüşüme Büyük Destek

Kentsel dönüşüm projelerine ağırlık veren Kocaeli Büyükşehir, 5 ilçede çalışmalarına devam ediyor. Kentsel dönüşümde anlaşma oranları rekor seviyede.

Kocaeli Yayın: 24 Nisan 2023 - Pazartesi - Güncelleme: 24.04.2023 13:45:00
Editör -
Okuma Süresi: 9 dk.
Google News

17 Ağustos 1999 Marmara depreminde derin yaralar alan Kocaeli, aradan geçen zamanda yapılan çalışmalarla yaralarını sardı. Olası afetler için hazırlık yapan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, kentsel dönüşüm projelerine ağırlık verdi. Riskli ve Rezerv Alan ilan edilen bölgelerde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile koordineli şekilde Kentsel Dönüşüm çalışmalarına başlandı. Bu kapsamda 19.3 Ha Riskli Alan ve 109.9 Ha Rezerv Alanda dönüşüm çalışmaları devam ediyor.

 

KÖRFEZ BARBAROS KENTSEL DÖNÜŞÜM

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Körfez Barbaros Mahallesi sınırları içerisinde bulunan yaklaşık 6.40 hektarlık alanın, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanunun 2. maddesine göre  “Riskli Alan” ilan edilmesiyle çalışmalara başladı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılacak işlemlere yönelik yetkiler Bakanlık tarafından Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığına devredildi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi yetki devri sonrasında uzlaşma ofisi kurup görüşmelere başladı. Hak sahiplerinin %98’i ile görüşüldü ve %92,01’i gibi yüksek oran ile uzlaşma sağlandı.

 

DERİNCE SOPALI’DA REZERV ALAN

Körfez ilçesinde kurulu bulunan TÜPRAŞ tesislerine yakın Barbaros Mahallesinin Derince ilçesi Sopalı Mahallesindeki rezerv alana taşınmasıyla ilgili süreçte taşınılacak proje alanının İmar Uygulaması tamamlandı. Alanda yapılacak 1. Etap için TOKİ tarafından açık ihale yapıldı. İhaleyi MS Mega Yapı İnşaat Sanayi Ticaret Limited Şirketi ve Mega Arslan Yapı İnşaat Demir Otomotiv Petrol Sanayi Ticaret Anonim Şirketi iş ortaklığı kazandı. Söz konusu iş ortaklığı ile 12 Ocak 2023 tarihinde sözleşme imzalandı. 1. Etap ihalesi kapsamında bölgeye 534 konut, 40 adet dükkan ve 1 adet cami inşaatı, gerekli alt yapı ve çevre düzenlemeleriyle birlikte yapılacak. Söz konusu konutların inşaatı toplam 600 gün içinde tamamlanacak. Yer teslimi yapılan alanda çalışmalar devam ediyor.

 

CEDİT KENTSEL DÖNÜŞÜM

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, ülke tarihinin en büyük kentsel dönüşümlerinden birini İzmit ilçesinde gerçekleştiriyor. Cedit Mahallesi kentsel dönüşüm projesi kapsamında 12,6 hektar yani 126 dönüm alanda hak sahipleri ile birebir görüşüldü. Tarihin en yüksek anlaşma oranı olan %99 ile hak sahipleriyle uzlaşma sağlandı.

 

YÜZDE 99 ANLAŞMA İLE REKOR

Cedit Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında bin 753 hak sahibiyle görüşüldü. Bin 662 hak sahibiyle anlaşma sağlandı. Alansal olarak rekor seviyede %99 oranında uzlaşma sağlandı. Tüm alt yapı çalışmaları Büyükşehir Belediyesi tarafından üstlenildi ve 100 milyon TL bütçe aktarıldı.

 

KİRA YARDIMI 1.700 TL’DEN 2.500 TL’YE

Cedit Kentsel Dönüşüm projesinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi hak sahiplerini mağdur etmedi. Bağımsız birimi bulunan hak sahiplerine (İşgalci veya tapulu) kira yardımı yapılıyor. 2021 yılı ekim ayı itibariyle kira bedellerinin ödemesine başlandı. Her ayın 20-30’u arası kira yardımı ödemeleri yapılıyor. Nisan ayı itibariyle kira yardımı bağımsız birim başına aylık 1.700 TL’den 2.500 TL’ye çıkarıldı.

 

PROJE ALANINDA ÇALIŞMA

Cedit Mahallesinde bulunan 494 yapı kontrollü bir şekilde yıkıldı. 28 Temmuz 2022 tarihinde Cedit Kentsel Dönüşüm projesinin ihalesi yapıldı. 30 Eylül 2022 tarihinde Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yer teslimi yapıldı. Kentsel Dönüşüm Proje alanında çalışmalar devam ediyor. Proje alanında temel kazıları, hafriyat ve beton santralinin kurulum süreci tamamlandı. Arazinin topografik yapısı zor olduğundan yapıların deprem yönetmeliğine uygun ve vatandaşlarımızın rahat, güvenli ve sağlıklı konutlara ulaşması için TOKİ ve Büyükşehir denetiminde azami özen gösteriliyor. Bu kapsamda 50 blok için temel kazı ve fore kazık ihya işlemleri yapılıyor.

 

DİLOVASI TAVŞANCIL KENTSEL DÖNÜŞÜM

Kocaeli’ndeki önemli kentsel dönüşümlerinden biri Dilovası ilçesinde gerçekleştiriliyor. Dilovası Tavşancıl’da 488,41 hektar alan rezerv yapı alanı olarak belirlendi. Rezerv yapı alanı olarak belirlenen alanda Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile koordineli bir şekilde öncelikli 1, 2 ve 3. etapta çalışmalar hızla tamamlanıyor. Bu kapsamda tescile konu 23 ha alanın acele kamulaştırması yaklaşık 300 milyon TL ile tamamlandı.

 

1.   ETAPTA ACELE KAMULAŞTIRMA

Dilovası Tavşancıl Kentsel Dönüşüm Rezerv Alanı 1. Etap kapsamında rezerv yapı alanı içerisinde yer alan ve 24,6 hektar büyüklüğündeki alanda bulunan taşınmazların kamulaştırılması 1,5 yıl gibi kısa süre içerisinde %98 oran ile tamamlandı.

 

1. ETAPTA İNŞAAT BAŞLADI

1. bölge uygulama alanı sınırı içerisinde 2 etapta konut ve ticaret yapıları üretilecek. 1. Bölge 1. Etap’ta 651 konut, 12 dükkân, 2. Etap’ta 872 konut 10 dükkân olmak üzere toplamda bin 523 konut, 22 ticaret ünitesi yapılacak. 1. Etap 651 konut, 12 dükkân ve 1 adet cami inşaatları ile ‘’Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşinin” ihalesi yapıldı. İhale süresi 650 gün olarak belirlendi. Yüklenici firmaya yer teslimi yapıldı ve çalışmalar başladı. Belediyemiz ve TOKİ denetiminde devam eden inşaat sürecinde güncel olarak temel kazıları yapılıyor. 

 

 

 

2.   VE 3. ETAPTA ÇALIŞMALARA HIZ VERİLDİ.

Proje kapsamında kalan öncelik olarak 3. Etap'ta yer alan 11.5 hektarlık alanda 2. Etap’ta yer alan 21.5 hektarlık rezerv alanda kamulaştırma çalışmaları Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile koordineli olarak başladı ve en kısa süre içerisinde tamamlanacak. Büyükşehir’in önceliği Dilovası ilçesinde yaşayan vatandaşlara sağlıklı güvenli yapılarla birlikte sosyal alanlardan oluşan bir şehir oluşturmak ve yaşam kalitesini yükseltmek. Aynı zamanda bu dönüşümü en hızlı şekilde gerçekleştirmek.

 

GÖLCÜK MERKEZ RİSKLİ ALAN %95 UZLAŞMA

17 Ağustos 1999 Marmara depreminin merkez üstü olan Gölcük ilçesinin Merkez Mahallesi'nde bulunan yaklaşık 46.337,74 m2 yüz ölçüme sahip alan, Bakanlar Kurulu Kararı'na istinaden "Riskli Alan" olarak ilan edildi. "Riskli Alan" sınırları içerisinde 36.466 m2 büyüklüğe sahip alan 1. Etap olarak belirlendi ve çalışmalar başlatıldı. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Gölcük Belediye Başkanlığı koordinasyonunda gerçekleşen iş ve işlemlere ilişkin protokol imzalandı. 1 yıl gibi kısa bir süre içerisinde %95 oranında anlaşma sağlandı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Gölcük Belediyesi ve Bakanlık arasında protokol imzalandı ve projeye Büyükşehir Belediyesince 100 milyon liralık sübvanse sağlandı.

 

GÖLCÜK’TE İHALE YAPILDI

Ocak ayında Gölcük Merkez’de yıkım işlemlerine başlandı ve sona gelindi. 327 daire, 247 iş yeri, 54 ofis ve 123 deponun ihale süreci geçtiğimiz günlerde tamamlandı. Yüklenici firmaya yer teslimi yapıldıktan sonra kısa zamanda inşaat çalışmalarının başlaması bekleniyor.

 

KANDIRA AKDURAK KENTSEL DÖNÜŞÜM

Kandıra Akdurak Mahallesinde Eğitim Sokak ile Tekkeli Kümeevler ve Akçakayran Mevkii olmak üzere 3 bölge riskli alan ilan edildi. Yapı stokunun sağlıksız ve sosyal donatı alanlarının bulunmadığı tespitiyle başlanan projede hak sahipleri ve burada ikamet eden vatandaşlarla görüşmeler devam ediyor. Kısa bir süre içerisinde uzlaşma ve kamulaştırma işlemleriyle proje alanının %50’si tamamlandı ve yaklaşık 40 milyon TL bütçe kullanıldı. Proje çalışmaları tamamlanan bu bölgede kamulaştırma çalışmalarının sonlanmasına müteakip sosyal ve kültürel yaşam alanlarının olduğu yeni bir yerleşim alanı yapımına başlanacak.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.