Kocaeli’de bal hasadı şenliği

Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin desteğinden yararlanan kadın arıcılar, ilk bal hasadını Gölcük Halıdere’de düzenlenen şenlikle kutladı.

Kocaeli Yayın: 26 Temmuz 2023 - Çarşamba - Güncelleme: 26.07.2023 11:52:00
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
Google News

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, kent genelinde yaygın olan arıcılığın geliştirilmesi ve bal rekoltesinin artırılması amacıyla “Fikir Sizden, Destek Bizden” projesi kapsamında, yüzde 75 hibeli fondan şeker (arı yemi), arılı kovan ve gerekli tüm alet ekipman desteği alan Dr. Sumru Müstecaplıoğlu Halıdere Kadın Girişim Kooperatifi, ilk bal hasadını yaptı. Hasat sonrası Gölcük Halıdere’de şenlik düzenlendi.

ARICILARIN TAMAMI KADINLARDAN OLUŞUYOR

Büyükşehir, kırsalda ikamet eden vatandaşların gelir ve refah düzeyinin iyileştirilmesi, kırsal ekonomik alt yapının güçlendirilmesi ve tarımsal ürünlerinin daha iyi değerlendirilmesi amacıyla kadın ve genç çiftçilere yönelik, “Fikir Sizden, Destek Bizden” projesini hayata geçirdi. Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanlığı Tarımsal Hizmetler Şube Müdürlüğünce yürütülen proje doğrultusunda, aileden arıcı olarak yetişen ve tamamı kadınlardan oluşan Dr. Sumru Müstecaplıoğlu Halıdere Kadın Girişim Kooperatifine yüzde 75 hibeli arılı kovan, fondan şeker, kovan altlığı, bal ısıtma ve dinlendirme kazanı gibi arıcılıkla gerekli tüm alet ekipman desteği verildi. Büyükşehir, yüzde 25’lik kısmı üreticilerden bal olarak tahsil edecek ve ihtiyaç sahibi ailelere dağıtacak.

 

BAL HASADI ŞENLİĞİ YAPILDI

Destekten yararlanan kadın bal üreticileri, ilk hasat sonrası Gölcük Halıdere’de şenlik düzenledi. Şenliğe Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Aydınlık, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, Dr. Sumru Müstecaplıoğlu Halıdere Kadın Girişim Kooperatifi Başkanı Meral Deniz, Gölcük Ziraat Odası Başkanı Bekir Çanakçı, Kocaeli Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özgür Yılmaz, Kocaeli Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Mehmet Bostancı, bal üreticileri ve vatandaşlar katıldı.

 

“ÜRETEN KADINLARI DESTEKLİYORUZ”

Genel Sekreter Yardımcısı Aydınlık, burada yaptığı konuşmada, Başkan Büyükakın’ın ortaya koyduğu irade ve vizyonla özellikle kooperatiflere ve bir araya gelen kadın üreticilere her türlü desteği verdiklerini söyledi. Özellikle tarım ve hayvancılıkla uğraşan kadınlara destek vermek amacıyla “Fikir Sizden, Destek Bizden” projesini hayata geçirdiklerini belirten Aydınlık, “Bölgenin arıcılığa uygun doğal bir yapısı var. İnsanları geçmişten beri bal üretimi yapıyor. Bunu yeniden canlandırmak, katma değerli hale getirmek için gerekli desteği veriyoruz. Zaten bundan önce de tarım ve hayvancılıkla ilgili çiftçilerimize çok sayıda destekte bulunuyoruz.” diye konuştu.

 

ARILI KOVAN VE EKİPMAN DESTEĞİ

Aydınlık, proje kapsamında kooperatife 80’in üzerinde arılı kovan ve bal üretimine kadar gerekli olan bütün ekipman desteğini sağladıklarını ifade ederek, “Kooperatifin hizmet binasının ufak tefek onarımlarını Büyükşehir A Takımı ekiplerimiz yaptı. Bölgedeki kadınlar hem bu kooperatif bünyesinde bir araya geldiler hem de üreterek ailesine, memleketine katkı sunmuş oldular. Bu projede emeği geçen herkese, kooperatif başkanımız olmak üzere her bir üyeye ve kooperatife desteklerinden dolayı Müstecaplıoğlu ailesine teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

 

“BÜYÜKŞEHİR İLE ÇOK HIZLI YOL ALDIK”

Kooperatif Başkanı Meral Deniz ise tarihi beş yüz sene öncesine dayanan Halıdere’de yakın zamana kadar tarım yapan kadınların, bağda bahçede tarlada sürekli üretimin içindeyken tarımın azalmasıyla ekonomik gücünün de azaldığını söyledi. Kadınlar olarak ortak fikirde birleşerek kooperatif kurduklarını anlatan Deniz, şunları kaydetti: “Hem tarımı hem de köyümüzü daha da aktif hale getirmek için deniz turizminden de yararlanarak çalışmalara başladık. Kestane ağaçlarının yoğun olduğu bölgemizde, tarımı önce arıcılıkla güçlendirme istedik. Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin proje desteğiyle çok hızlı bir şekilde yol aldık. Büyükşehir’in bu projesi ile çok daha aktif hale gelmeyi başardık. Kadınlar olarak aracılığı hem genç nesillere aktaracağız. Bizlere destek veren Başkanımız Büyükakın’a teşekkür ediyoruz.”

 

KONSER VE ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLER

Konuşmaların ardından, bal mumundan yapılan süs eşyaları sergisi gezildi, çocuklar için yüz boyama ve sıfır atık bilinci oluşturmak amacıyla çanta boyama etkinliği gerçekleştirildi. Davetlilere, dondurma ve yöresel zerde ikramı yapıldı.

Kocaeli Üniversitesi Kocaeli Devlet Konservatuvarı Müzikoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gülşen Erdal, Halıdere yöresine ait birbirinden güzel türküleri seslendirdiği mini konser verdi.

 

KOOPERATİF BİNASININ AÇILIŞI YAPILDI

Etkinliğin son bölümünde, rahmetli Dr. Sumru Müstecaplıoğlu’nun oğlu İsmet Müstecaplıoğlu tarafından, tamamı kadın üyelerden oluşan kooperatife bağışlanan Halıdere sahildeki hizmet binasının açılışı yapıldı. Protokol üyelerince açılışı yapılan hizmet binasının çevre düzenlemesi Büyükşehir A Takımı tarafından yapıldı. Yeni hizmet binasının bir bölümü yöresel kahvaltı evi olarak kullanılacak. Ayrıca kadınların ürettiği ürünler satışa sunulacak.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.